Το κτήμα


Η οικογένεια Γεωργίου Παπασταματόπουλου πάνω από 30 χρόνια δραστηριοποιείται στην αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή Λουσικά Αχαΐας.

Το 1982 χτίζει μικρό οινοποιείο στην περιοχή και συνεργάζεται με τον Βασίλη Κουρτάκη για την οινοποίηση και παραγωγή χύμα οίνων αλλά και οίνων ανώτερης ποιότητας (Ροδίτη Ο.Π.Α.Π – "Κούρος"), καθώς και Μαυροδάφνης και Μοσχάτου Πατρών.

Από το 1996 το κτήμα ανέλαβε ο Αλέξης Παπασταματόπουλος (γιός του Γεωργίου), με τη σύζυγό του Μάρθα Πάστρα, όπου συνεχίζουν την παράδοση και το 2007 τελειώνουν και λειτουργούν σύγχρονο οινοποιείο και εγκαταστάσεις δίπλα στο παλαιό.

Τα 10 τελευταία χρόνια γίνονται φυτεύσεις και καλλιέργεια νέων αμπελώνων (Ροδίτης, Μαυροδάφνη, Μοσχάτος Πατρών, Μοσχάτο Αμβούργου, Cabernet Sauvignon, Consult), που σήμερα φτάνουν τα 300 στρέμματα συνολικά.

Η παραγωγή γίνεται με Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Αμπελοκαλλιέργειας, για την "Παραγωγή Οινοποιήσιμων Σταφυλιών" σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 και AGRO 2.2, το οποίο καθορίζει όλες τις επεμβάσεις στο αμπέλι από την επιλογή του κατάλληλου υποκειμένου έως τον τρύγο με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του αμπελουργού.

Το κλίμα στην περιοχή είναι τυπικό μεσογειακό, με ήπιο χειμώνα και θερμοκρασίες που πολύ σπάνια είναι χαμηλότερες από -2°C. Την άνοιξη και το καλοκαίρι επικρατεί μεγάλη ηλιοφάνεια (>3000 ώρες), με λίγες βροχοπτώσεις (100 χιλιοστά) και μέτριες θερμοκρασίες, μεταξύ 12 και 30°C. Σε αυτό συμβάλει η θαλάσσια αύρα και σε συνδυασμό με το υψόμετρο (150-300μ), την κλίση και την σύσταση του εδάφους, βοηθούν στην εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής καλλιέργειας.

Όλα τα κρασιά παράγονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα μας, στο νέο οινοποιείο που βρίσκεται μέσα σ' αυτόν, με νόμιμο δικαίωμα να λεγόμαστε "Κτήμα".